Nieuws-overig
  • Nieuwsbrief

TU/ecomotive is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Op 17 mei hebben zij hun vierde auto gepresenteerd: Lina. De eerste auto ter wereld die gemaakt zal worden een biocomposiet.

Lina 4
Uniek aan Lina is dat het volledige chassis, carrosserie en interieur zijn vervaardigd uit bio‐based materialen. De auto is dankzij haar lage gewicht van slechts 310 kilogram extreem efficiënt en zal dit laten zien op de Shell Eco‐Marathon Europe 2017 in het Queen Elizabeth Olympic Park te Londen. In deze stadsauto kunnen vier personen plaatsnemen.

De grootste trend in de huidige Automotive industrie is het efficiënter maken van auto’s. Hoewel dit een goede ontwikkeling is, brengt dit een negatieve trend met zich mee. Autofabrikanten kiezen steeds vaker voor lichtgewicht materialen zoals aluminium en koolstofvezel om een lichtere, en daarmee efficiëntere, auto te produceren. Echter, kosten aluminium en koolstofvezel vijf tot zes keer méér energie om de vervaardigen dan staal, het materiaal dat ze vervangen. Dit heeft als gevolg dat de energie die wordt bespaard tijdens het rijden wordt besteed aan het produceren van de auto. Daarnaast zijn deze materialen nauwelijks recyclebaar.

TU/ecomotive maakt voor hun chassis gebruik van een samenstelling van een bio‐composiet en een bio‐plastic. Het bio‐plastic, ook wel PLA, wordt in honingraat structuur toegepast als kernmateriaal en is volledig vervaardigd uit suikerbieten. Daaromheen worden bio‐composiet platen geplaatst. Dit bio‐composiet is gemaakt op basis van vlas, een plant die ook in Nederland verbouwd wordt. Het bio‐composiet is qua sterkte/gewicht ratio vergelijkbaar met het bekende glasvezel maar dan op duurzame wijze vervaardigd. Ook de carrosserie is op basis van vlas.

De aandrijflijn van Lina is elektrisch. Energie komt uit modulaire accupakketten. Hiermee worden twee DC‐motoren aangedreven. Haar vermogen is 8kW en hiermee kan zij een snelheid van 80 km/h bereiken.

Niet alleen het materiaal waar Lina uit gebouwd is, is innovatief maar ook haar High‐Tech features. Zo beschikt Lina over NFC technologie in de deuren zodat de auto ontgrendeld kan worden m.b.v. je telefoon of een pasje. Dit met het oog op de toepasbaarheid van Lina in car‐sharing platforms, waarbij meerdere gebruikers meerdere auto’s, of Lina’s, kunnen delen.

Lina zal te zien zijn op de Shell Eco‐Marathon van 25 tot en met 28 mei in Londen. Van 5 tot en met 9 juni is Lina op verscheidene locaties in Nederland te zien. O.a. tjidens het Automotive Congress op de Automotive Campus.

Tags: Vehicle

Overig nieuws

Publicaties 249x249 VACATURES 249x249
Leden 249x249  CURSUS AANBOD 249x249

AutomotiveNL - Twitter

S5 Box

Ja, stuur mij AutomotiveNL nieuwsbrieven