Nieuws-AutomotiveNL
  • Nieuwsbrief

Dr.ir. Rick Scholte (38), oprichter en managing director bij Sorama B.V. uit Eindhoven (lid van AutomotiveNL), is door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI)verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2017. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs op de TU Delft, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel, uit handen van Gerald Schotman, president van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI).

Geluidsproblematiek
´Met Rick Scholte hebben we een ingenieur in een vakgebied dat de komende jaren meer aandacht verdient. Rick blinkt uit doordat hij slimme en betaalbare oplossingen voor geluidsproblematiek weet te realiseren die impact hebben op zowel de volksgezondheid als de veiligheid. Daarbij weet hij industrie en kennisinstituten knap te verenigen’, aldus juryvoorzitter Micaela dos Ramos, directeur van KIVI.

Sorama Sound Imaging
Rick Scholte studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente. Na zijn promotie aan de TU Eindhoven richtte hij het bedrijf Sorama Sound Imaging op. Dit houdt zich bezig met het in kaart brengen en opheffen van geluidsoverlast, een belangrijk gezondheidsrisico in de 21ste eeuw (lees ook: ‘Rick Scholte, ondernemende geluidsjager’). Zijn gepatenteerde methode om geluid driedimensionaal in beeld te brengen, helpt bij het verminderen van geluidsoverlast door industriële producten. Daarnaast is de methode in te zetten tegen agressie en criminaliteit in de gebouwde omgeving.

Rick Scholte                          Rick Scholte met een van zijn geluidscamera's. Foto: Bart van Overbeeke

Publieksprijs
Dr.ir. Martin Baptist (45), senior scientist bij Wageningen Marine Research, kwam als winnaar naar voren uit de publieksstemming (ongeveer drieduizend mensen brachten hun stem uit) van de Prins Friso Ingenieursprijs. Baptist studeerde af aan de Wageningen Universiteit als ecoloog en promoveerde aan de TU Delft bij waterbouwkunde. Als eco-engineer combineert hij zijn technische en ecologische kennis om groene oplossingen voor de waterbouw te realiseren.

Promotor van techniek
De derde finalist voor de Prins Friso Ingenieursprijs is dr.ir. Rolf Hut (36), onderzoeker en docent aan de TU Delft. Hut is onder meer verbonden aan het eWaterCycle-project, dat als doel heeft een globaal systeem voor overstromingsvoorspelling op te zetten. Het binnen handbereik brengen van techniek voor met name kinderen, middels in elkaar knutselen van experimentele opstellingen is zijn passie en handelsmerk. Hij doceert de nieuwe cursus ‘Maken voor natuurkunde studenten’ en is erg actief als promotor van techniek.

Prins Friso Ingenieursprijs
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt jaarlijks de Prins Friso Ingenieursprijs uit. Hiervoor komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in de vier volgende competenties:

Expertise: analytisch vermogen, conceptueel denken, technisch vernuft
Innoverend vermogen: een duidelijke visie en onderscheidend werk
Ondernemerschap: initiatief, ambitie en durf
Maatschappelijke impact: sociaal bewustzijn en betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s.

KVI prijswinnaars           De 3 finalisten (Rick Scholte, Rolf Hut en Martin Baptist) met princessen Mabel en Beatrix, KIVI-president Gerald Schotman, Rector Magnificus TU Delft Karel Luyben en KIVI-directeur Micaela dos Ramos. 
                                                    

AutomotiveNL gerelateerd nieuws

Publicaties 249x249 VACATURES 249x249
Leden 249x249 CURSUS AANBOD 249x249

AutomotiveNL - Twitter

S5 Box