News-AutomotiveNL
  • Nieuwsbrief

“De ruimte in Nederland is heel schaars en daarom hebben wij jullie denkkracht hard nodig voor oplossingen op het gebied van smart mobility. Kom alsjeblieft terug en dan gaan we met jullie aan de slag. Want niets doen is geen optie”, zei Laurens Schrijnen, hoofd van de Innovatiecentrale op de Automotive Campus in Helmond. Dit centrum is dé proeftuin voor nieuwe technologieën op het gebied van smart mobility.

De Innovatiecentrale is sinds kort gevestigd op de campus. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, bezocht de campus, broedplaats van innovatieve ideeën, maandag in het gezelschap van een groot aantal stakeholders. Dit deed hij in het kader van de actieweek 'De Bouw maakt het SLIM'. In aanloop naar de Dag van de Bouw op 4 juni wordt van 30 mei tot en met 3 juni deze week gehouden. Tijdens deze week en aansluitend de Dag van de Bouw laat Bouwend Nederland zien welke oplossingen de bouw en infra in huis hebben om Nederland mooier en slimmer te maken.

Verhagen maakt tijdens deze week gebruik van een Tesla. Onderweg en op locatie gaat hij in gesprek met ondernemers uit de bouw en infra, innovators en experts uit verwante sectoren.

De Automotive Campus, gelegen aan de snelweg tussen Helmond en Eindhoven, was een prachtig beginpunt van 'De Bouw maakt het SLIM'. Het is dé hotspot, ontmoetingsplek en vestigingslocatie voor automotive bedrijven, die hoogwaardige (kleinschalige) productie combineren met research & development. De campus biedt deze bedrijven een leer- en werkomgeving, technologische (test)faciliteiten en flexibele huisvestingsconcepten.

De aanwezigen op de campus kregen eerst een uitleg van Laurens Schrijnen, die leiding geeft aan de Innovatiecentrale. Hij ging eerst in de op de Verkeerscentrale van Rijkswaterstaat, die sinds kort ook gevestigd in de Automotive Campus. Deze Verkeerscentrale is één van de vijf verkeerscentrales in ons land. De centrale in Helmond houdt het verkeer in het zuiden van Nederland via een groot aantal camera’s in de gaten. “Maar we zijn geen opsporingsdienst”, zei Schrijnen. “We zijn niet geïnteresseerd in kentekens. De centrale komt in actie als er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurt. Ook worden wegwerkers begeleid en bewaken we oeververbindingen, zoals tunnels en bruggen.”

Bij de Innovatiecentrale worden tal van experimenten op het gebied van smart mobility uitgevoerd, zo gaf Schrijnen aan. Zo was er afgelopen weekend op de nabijgelegen snelweg een proef met zelfrijdende auto’s. Met deze experimenten wordt een impuls aan de economie gegeven en wordt er gewerkt aan een slimmer verkeersmanagement.

Benno Hüsken, directeur van AutomotiveNL, ging kort in op de geschiedenis van de auto-industrie in Nederland en gaf ook het huidige belang van deze industrietak aan. Er zijn meer dan 300 automotive bedrijven, 45000 werknemers. De bedrijven draaien een omzet van 20 miljard euro. Bekende ondernemingen zijn VDL, Scania en Tesla. Ook zijn er heel toeleveranciers voor de automotive bedrijven.

Onder leiding van Patrick Koimans van Bouwend Nederland werd de bijeenkomst besloten met een boeiende discussie over de vraag: Wat is de impact van smart mobility?

 

Lees meer.

 

Bekijk het filmpje.

AutomotiveNL related news

PUBLICATIONS 249x249 VACANCIES 249x249
Members 249x249  EDUCATION PROGRAMME 249x249

AutomotiveNL - Twitter

S5 Box