News-AutomotiveNL
  • Nieuwsbrief


v.l.n.r. Allen Borden, Andrew Dunn, Bob Rolfe van Tennessee, Bram Hendrix (AutomotiveNL), Lex Boon (AutomotiveCampus) en Peter Sanders (Tennessee investment representative Benelux & UK)

AMERIKAANSE STAATSSECRETARIS BEZOEKT AUTOMOTIVENL  

Op 21 maart bezocht een delegatie onder leiding van Commissioner Bob Rolfe de Automotive Campus. Na een presentatie en rondleiding bij Altran, was er een inhoudelijke programma en nadere kennismaking. Onderwerp van gesprek was de kansen voor Nederlandse automotive toeleveranciers in Tennessee.  

De heer Rolfe en de assistant to the Commissioner Allen Borden presenteerde de kracht van het eigen automotive ‘eco systeem’ met drie grote OEM bedrijven (VW, GM en Nissan) en meer dan 920 automotive supply bedrijven. Naast marktfeiten en cijfers richtte de presentatie zich op de aantrekkelijkheid van Tennessee als vestigingsplaats voor Nederlandse automotive bedrijven. Borden liet zien dat Tennessee een maakindustrie state is bij uitstek; het percentage mensen werkzaam in deze industrie is in Tennessee 34% hoger dan het landelijk gemiddelde en de state heeft daarnaast de hoogste banengroei in dit segment in het zuidoosten. Bovendien telt Tennessee de meeste banen in de automotive sector in dit deel van de VS.

AutomotiveNL: meer aandacht voor kansen in Tennessee
De kracht van Tennessee als automotive state is in de Nederlandse industrie enigszins onderbelicht, zo lichtte Bram Hendrix van AutomotiveNL toe. Op dit moment verkent AutomotiveNL een meerjarig programma met overheidssubsidie, gericht op het aanboren van nieuwe handelswegen voor Nederlandse automotive bedrijven richting Ohio en Michigan. De kennismaking met Tennessee opent de weg om de banden ook met deze staat te verstevigen.    

Bijzondere relatie Chattanooga Chamber of Commerce en Inkoop VW
Daarna was het woord aan Charles Wood, Vice President van de Chamber of Commerce of the Chattanooga area. Chattanooga was in de afgelopen jaren succesvol in het aantrekken van buitenlandse automotive bedrijven. Naast VW hebben toeleveranciers als Gestamp, Denso en Wacker veel in de regio geïnvesteerd. Charles Wood heeft namens de lokale Chamber sinds de opening van de VW plant in Chattanooga in 2011 een nauwe samenwerking opgezet met de Inkoopafdeling van VW.

Op dit moment vinden er maandelijke meetings plaats tussen de inkoopafdeling en Wood. Laatstgenoemde ondersteunt bij het vinden van strategische toeleveranciers. Door de aard van de samenwerking heeft Wood in het verleden regelmatig nieuwe toeleveranciers bij VW kunnen introduceren en door zijn toedoen bestaande relaties kunnen verstevigen.


Voor automotive toeleverbedrijven in Nederland is Chattanooga interessant vanwege de centrale ligging in de zogenaamde ‘Duitse Driehoek’, gevormd door BMW, Mercedes en VW.

Tot slot gaf Wood aan dat Chattanooga flink investeert in een sterk ontwikkelde digitale infrastructuur, hetgeen kansen biedt voor Nederlandse bedrijven op het vlak van e-mobility.

Automotive ‘Meet Your Match’ event 

Op 10 mei vindt voor de tweede keer Meet Your Match plaats. Het event is bedoeld voor Tier 2 en 3 automotive toeleverbedrijven om kennis te maken met inkopers van VW, GM en Nissan en daarnaast meerdere Tier 1 bedrijven. In 2017 werd het event voor de eerste keer georganiseerd. Dat resulteerde in een deelname van 44 toeleverbedrijven en 175 gesprekken. Meet Your Match wordt georganiseerd door de University of Tennessee Center for Industrial Services (UT CIS),  de Tennessee Automotive Manufacturers Association (TAMA) and the Tennessee Department of Economic and Community Development (TNECD).

Voor meer informatie over dit event, deelname of automotive algemeen in Tennessee, ga naar http://www.pspsconsultants.nl/service/meet-your-match-2018-tennessee/  

Voor meer informatie over de bijeenkomst, MeetYourMatch of Tennessee:
Peter E. Sanders
Tel.: 070-3229006

AutomotiveNL related news

PUBLICATIONS 249x249 VACANCIES 249x249
Members 249x249  EDUCATION PROGRAMME 249x249

AutomotiveNL - Twitter

S5 Box